ZŠ Bruntál, Jesenická 10

 O školní kuchyni

Na základní škole Jesenická 10 se po nástupu nové vedoucí školní kuchyně paní Běhalové mnohé změnilo. V březnu se o tom přesvědčili i tři žáci druhého stupně zastupující ekotým. Na naši paní vedoucí měli nespočet otázek týkajících se chodu jídelny, na které ochotně odpovídala. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavých informací. Například – že vzrostl počet strávníků, že se nepoužívají polotovary ani dochucovadla obsahující glutamany. Dodavatelé jsou místní, tím se tedy šetří benzínem a škola podporuje místní region. Jak už naši žáci vědí, mohou si vybírat ze dvou variant obědů, tím se snížilo množství nedojedeného jídla a denně se vyhodí pouze minimální množství zbytků. A to má naše škola již přes 500 strávníků! Zavedla se do jídelníčku i odlehčená strava, která se ihned ujala nejen u dospělých, ale i u žáků. Aby toho nebylo málo, všechny polévky se připravují na másle. Ani se v naší jídelně nesmaží - jídlo se připravuje v konvektomatu.

Děkujeme našim kuchařkám za to, že vaří velmi efektivně, zdravě a hlavně chutně. Že při své každodenní těžké práci myslí i na děti, které mají omezení, co se týče stravování, jako je cukrovka a bezlepková dieta. A především za to, že se chovají k přírodě šetrně.

Autor: Veronika Zpěváková  27. 04. 2014