Portál pro online objednávání/odhlašování obědů: www.strava.cz, číslo objektu: 2569.
Na portálu www.strava.cz je při otevření stránek mobilním zařízením či tabletem s operačním systémem Android možno stáhnout si aplikaci umožňující objednávání obědů prostřednictvím těchto zařízení.
Naše škola je již třetím rokem zapojena do projektu Škola plná zdraví. Tento projekt vytvořila společnost Bonduelle ve spolupráci se Společností pro výživu. Odborným garantem projektu je primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc. Jde o unikátní projekt, který pomáhá motivovat děti hravou a nenásilnou formou ke konzumaci zeleniny.
Na zkoušku jsme vybrali dvě třídy ze školní družiny pod vedením p. učitelky Kudličkové a Krajíčkové. Ty mají povinnost zkontrolovat snězené jídlo, které obsahuje zeleninu Bonduelle, a dát dětem speciální razítko do kartičky. Jakmile budou kartičky zcela vyplněny, dostanou děti krásné dárečky od společnosti Bonduelle.
Výjimečnou součástí letošního jarmarku byla dražba dobroty z masa a klobásek. V dražbě zvítězila paníKateřina Tisoňová, která získala klobáskovou černošku za 600,-- Kč. Paní Tisoňové děkujeme za finanční podporu. Výnos z dražby i veškeré příspěvky ze sbírky jsme poslali na účet, kde se shromažďují peníze na projekt přestavby atria. Pokud jste ještě o této akci neslyšeli, přečtěte si prosím informace níže.
Podařilo se nám dostatnáš projekt do finále dotační soutěže Era pomáhá regionům. Mezi nás, čtyři finalisty v jesenické oblasti, rozdělí Era finanční prostředky.
Abychom se umístili co nejvýše a obdrželi co nejvyšší finanční podporu pro náš projekt přestavby nevyužitého atria školy na prostor setkávání zdravých a postižených dětí,potřebujeme i Vaši podporu.
Čím více společně vybereme, tím více mohou naše děti získat.Prosíme přispějte jakoukoliv částkou i Vy.
Na stránkáchwww.erapomaharegionum.cz oblastJeseníky, projekt: Maminko, proč se hřiště vyprázdní, když tam přijdeme my? Systémem „klikni a daruj“ můžete ještě do 6. 1. 2016podpořit náš projekt.
Po kliknutí budete přesměrováni na platební portál, kde je nutné pro identifikaci uvést variabilní symbol1701.
Nebuďme lhostejní, přispějme každý alespoň symbolickou částkou. Děkujeme.
Svatomartinské hody se pořádají u příležitosti svátku svatého Martina 11. listopadu, který tradičně symbolizuje ukončení podzimních měsíců a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy.
Uzavírá se tak současný rok a pomalu se připravujeme na blížící se Vánoce. Nedílnou součástí svatomartinských hodů je pečená svatomartinská husa, koláče a svatomartinské víno.
Svátek svatého Martina jsme si vychutnali již druhým rokem i my v naší školní jídelně v podobě svatomartinské husy s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
A jak to dopadlo? Podle poslední přiložené fotografie snad dobře.
Po ukončení slavnostního rozloučení v divadle se žáci odebrali do školní jídelny. Paní vedoucí školní jídelny J. Běhalová jim připravila slavnostní tabuli a žákyně osmého ročníku servírovaly menu včetně moučníku. Dříve než začal oběd, poděkovali deváťáci básní a kytičkou paní vedoucí za její práci. Ocenili to, že paní Běhalová a paní kuchařky naší školní jídelny se vždy snaží, aby žákům chutnalo a zpestřují jídelníček nejrůznějšími kulinářskými překvapeními.
V letošním školním roce jsme poprvé vyhodnotili nejvíce odebraných obědů za uplynulých 9 měsíců.
Naše šikovné kuchařky uvařily přes 100 000 porcí. Bylo vybráno celkem 13 dětí s největším počtem odebraných obědů. Z vybraných žáků následně paní ředitelka osobně vylosovala tyto tři:
1.místo Kociánová Viktorie I. A
2. místo Majtner Marek IV. B
3. místo Zpěvák Adam V. B
Jedlíci byli také oceněni. Za 1. místo si Viktorka odnesla ovocnou kytici vlastnoručně vyrobenou p. Běhalovou a Marek s Adamem dostali dortík - medovník.
Gratulujeme a těšíme se na další úspěšný školní rok.
V pátek 29. 5. se v naší školní jídelně uskutečnilo již třetí setkání našich žáků s paní vedoucí Jiřinou Běhalovou a školními kuchařkami, tentokrát na téma „ZELENINA A OVOCE JSOU MOOOC ZDRAVÉ“. Děti se často zelenině a ovoci vyhýbají a dávají přednost nezdravému jídlu, proto jsme jim chtěli ukázat, že i zdravé věci mohou být dobré. Paní kuchařky pro nás vyrobily dva druhy tvarohových pomazánek, připravily celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu. Žáci ze IV. A vyráběli z těchto surovin zvířata žijící v mořích a oceánech, žáci IV. B domácí zvířata. Na talířcích pak hotová díla vypadala úžasně, sliny se všem jen sbíhaly. Krásné výrobky ze zeleniny a ovoce si můžete prohlédnout na našich fotografiích a přitom se zakousnout třeba do jablka, ať taky uděláte něco dobrého pro své zdraví!
Zdravá výživa a zdravý životní styl jsou v dnešní době hodně často používaná sousloví. Ne všichni je však správně chápou a ne všichni „žijí zdravě“. Abychom si už od útlého věku uvědomili, co je pro nás v životě důležité, nám sdělila paní Kautzová, která nejen propaguje, ale hlavně konzumuje a prodává potraviny tělu prospěšné a zdravé. Probírali jsme také souvislosti jídla se zdravím, duševní pohodou, radostí a láskou. Součástí přednášky byla i zdravá svačinka. S láskou ji pro nás připravila naše paní vedoucí školní kuchyně Běhalová. Všem chutnal a my jsme se přesvědčili, že ze zdravých surovin lze připravit vynikající pochoutky.
O jarních prázdninách, kdy si děti užívaly volna, se v naší jídelně nevařilo. Využily jsme této příležitosti k návštěvě několika jídelen v Bruntále, abychom zjistily, jak to chodí i jinde. Prohlédly jsme si školní jídelnu při ZŠ Bruntál, Cihelní, ZŠ Bruntál, Okružní, jídelnu v domově důchodců a nakonec i malou kuchyňku v mateřské školce U Rybníka.
Ve všech jídelnách nás paní kuchařky mile přivítaly a rády se s námi podělily o názory a zkušenosti týkající se provozu kuchyně.
V naší školní jídelně pracuje úžasná paní vedoucí Jiřina Běhalová. Naše Jiřinka má stále nové nápady, jak naučit žáky jíst zdravě. Na jídelníčku se již delší dobu objevuje jako příloha k masu bulgur, ale velký zájem u dětí tato příloha nevzbudila. Proto jsme se rozhodli získat zájem žáků zábavnou formou.
Ve třídě IV. A a IV. B jsme luštili křížovku, jejímž řešením bylo slovo bulgur. Dětem jsme řekli, z čeho je bulgur vyroben, různé recepty s bulgurem a nakonec všichni bulgur ochutnali.
Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem.
Specifikace alergenů
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potravině se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Běžné potravinové alergeny Mohou vyvolat všechny potraviny, EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ty však neznačíme.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě.
Naše jídelna přesto již druhým rokem vaří bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. V případě zájmu se obraťte na vedoucí školní jídelny p. Běhalovou.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU